Behandling av fotsvamp

Vid behandling av fotsvamp räcker det oftast med en receptfri kräm mot fotsvamp. I vissa fall kan det dock krävas annan behandling.


Behandling

Fotsvamp kan oftast behandlas med receptfri kräm som du köper på ett apotek.

Behandling med receptfria läkemedel

Du kan oftast behandla fotsvamp med receptfria krämer från ditt apotek.

På apoteket finns det olika krämer där behandlingarna ser lite annorlunda ut. Vissa krämer behöver du bara sätta på en gång medan andra sätter du på morgon och kväll under ett par veckor.

Det finns dessutom krämer som även behandlar klåda om du lider av detta.

Om du inte vet att det är fotsvamp

Om du inte är säker på att du har fotsvamp ska du först ta kontakt med din husläkare. I vissa fall kan fotsvamp förväxlas med eksem eller psoriasis.

Om fotsvampen inte försvinner

Om din fotsvamp inte försvinner av de receptfria läkemedlen som finns på apoteket ska du ta kontakta med en läkare för annan behandling. Vid kronisk fotsvamp behövs ett läkemedel som tas i tablettform.

Behandling om du är gravid

Du behöver inte vara orolig om du har fotsvamp när du är gravid. Det enda du behöver tänka på är att inte använda ett läkemedel som innehåller terbinafin när du behandlar din fotsvamp, om det inte är nödvändigt.

Dessutom utsöndras terbinafin i bröstmjölk vilket gör att krämen bara ska användas efter särskilt övervägande om du ammar.

Behandling om du är diabetiker

Är du diabetiker ska du kontakta din vårdcentral om du har symptom på fotsvamp.