Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en väldig vanlig infektion. Du har större risk att drabbas om du utsätter dina fötter för fukt, trånga skor eller mycket motion. Vanliga symptom är kliande, vätskande och flagnande hud. De flesta infektioner går dock att behandla med en receptfri kräm.


Symptom

Fotsvamp är en trådsvampinfektion som oftast syns på huden mellan tårna. Huden blir då irriterad, röd och kliar.

Smitta

Hälften av Sveriges befolkning drabbas någon gång av fotsvamp. Fotsvamp smittas från andra människor, ofta via kontakt med golv i exempelvis motionsutrymmen.

De fötter som ofta är fuktiga har en högre risk för att drabbas av fotsvamp då hudens hornlager blir mättat av all fukt vilket leder till att svampen trivs bättre och att svampen lättare får fäste.

Vilka drabbas?

De som idrottar mycket har oftare problem med fotsvamp då deras fötter utsätts för mycket fukt och slitage. Därav det engelska namnet för fotsvamp: Athlete's foot. Risken ökar också om dina fötter inte får luftas mycket, exempelvis om du har täta skor.

Förebygg fotsvamp

För att förebygga fotsvamp är det viktigt att dina fötter får mycket luft: Gå ofta barfota och använd inte trånga eller täta skor.

Dessutom ska du se till att inte bli smittad genom att använda badtofflor i gemensamma duschutrymmen och att tvätta dina strumpor i över 60 grader så att svampen dör.

Tvätta dina fötter varje dag, torka ordentligt mellan tårna och byt strumpor varje dag.

Behandling – kräm eller tabletter

Om du inte behandlar fotsvampen kan den sprida sig och bli kronisk.

Den flesta fotsvamp kan du behandla med en receptfri kräm på ditt apotek. Kliar svampen väldigt mycket finns det även en kräm som minskar klådan och behandlar svampen. Om du inte är säker på att du har fotsvamp ska du alltid söka vård först för att få en diagnos. Därefter kan du köpa din kräm på apoteket.

Om fotsvampen är kronisk kan du dock behöva äta medicin i form av tabletter för att bli av med den. Detta speciellt om svampen även har spridit sig till tårna.