Nagelsvamp

Om du har drabbats av nagelsvamp blir din nagel förtjockad och får en gul-gråaktig ton. Sök alltid läkarvård om du inte är säker på att det är nagelsvamp då dessa symptom även kan vara tecken på andra sjukdomar.


Många får nagelsvamp av fotsvamp

NagelsvampDen vanligaste formen av nagelsvamp är trådsvamp. Trådsvampen kommer oftast från huden och det är därför väldigt vanligt att långdragen fotsvamp tillslut leder till nagelsvamp. Andra typer av svamp som kan drabba naglarna är mögelsvamp och jästsvamp, även fast det är väldigt ovanligt.

Symptom på nagelsvamp

Vanliga symptom på nagelsvamp är kosmetiska symptom så som:

  • Förtjockad nagel
  • Nagel som är gulgrå i färgen
  • Nagel som lätt smulas sönder

Bara i sällsynta fall kan nagelsvamp göra ont om nageln blir så pass missbildad att den trycker någonstans mot huden.

Undvik spridning och smitta

Även om bara en av dina naglar har nagelsvamp så kan denna svamp sprida sig till dina andra naglar och till andra personer. Därför ska du byta strumpor varje dag och tvätta strumporna i minst 60 grader så att svampen dör. Svampen trivs i fuktiga miljöer så se till att torka dina fötter noggrant och använd luftiga skor och strumpor gjorda av bomull.

För att förhindra att bli smittad ska du helst gå i badtofflor i allmänna duschutrymmen.

Behandling av nagelsvamp

Sök läkarvård

Om du inte är säker på att du har drabbats av nagelsvamp ska du, innan du behandlar dig själv, besöka en läkare. Det finns nämligen andra diagnoser så som psoriasis som liknar symptomen av nagelsvamp. Hos en läkare får du en diagnos genom ett nagelprov.

Receptfritt nagellack på ditt apotek

Om dina naglar inte är så pass hårt angripna kan du köpa ett receptfritt nagellack på ditt apotek för behandling. Du ska inte behandla dina friska naglar med detta nagellack.

Läkemedel mot hårt angripna naglar

Om naglarna är hårt angripna av svampen krävs det ibland läkemedel för att bli av med svampen. Alternativt kan du få en speciell kräm som löser upp nageln så att du sedan kan behandla med svampdödande medel.

Laser mot nagelsvamp

Det finns även laserbehandling mot nagelsvamp. Detta får du dock betala själv ock kostar ungefär 1000 kronor per behandling. Hur många behandlingar som krävs beror på hur hårt angripna dina naglar är, men generellt krävs ungefär fem behandlingar med en veckas mellanrum.

Nagelsvamp på fingrar

Om du har fingernagelsvamp så behandlas detta alltid med tabletter.

Huskur – fungerar klorin?

Enligt huskurer så kan klorin ta kål på nagelsvamp. Klorin är väldigt frätande och kan på detta sätt lösa upp nageln så att du lättare kan fila ner nageln och göra att den ser finare ut.

Däremot är ”klorin-behandling” inget att rekommendera eftersom klorin kan skada huden runt omkring nageln. Dessutom finns det inga bevis för att klorin skulle kunna behandla nagelsvamp.